Vragen / FAQ

Hieronder vind je onderwerpen waar veel vragen over worden gesteld. Je kunt kijken of jouw vraag hierbij staat. Het antwoord staat eronder. Staat jouw vraag er niet bij, dan kun je natuurlijk altijd een mailtje sturen.

Eerlijke handel staat voor goede leef- en werkomstandigheden voor producenten in ontwikkelingslanden. Daar is iedereen het over eens. Maar wat is goed? Wat is een eerlijk loon? De Wereldwinkel spreekt liever van een leefbaar loon. Een leefbaar loon zou een loon moeten zijn waarvan de producent en zijn familie kunnen eten en drinken, zich kunnen huisvesten en kleden, de kinderen naar school kunnen en waarvan de gezondheidskosten betaald kunnen worden. Het vaststellen van wat het leefbaar loon is, vraagt om veel reken- en uitzoekwerk ter plekke. Om het inzicht te vergroten heeft de Landelijke Vereniging een meet- en scoresysteem ontwikkeld, waarin bijvoorbeeld een eerlijke prijs wordt vertaald naar een leefbaar loon. Hierdoor kunnen zowel importeurs als exporteurs en producenten beter zicht krijgen op de door hen gemaakte kosten en wat ze er aan het eind van de rit aan over houden.

De importeur speelt in deze ontwikkelingen een belangrijke rol. Deze adviseert de exportorganisaties en producenten hoe de kostprijs van hun producten berekend kan worden. Een producent maakt een artikel en geeft daar een prijs aan en trekt daar de kosten voor bijvoorbeeld personeel, gas, water, licht en machines vanaf. Idealiter blijft een leefbaar loon over voor voedsel, kleding, onderdak, scholing en medische kosten. Een loon om fatsoenlijk van te kunnen leven dus.

Producenten weten echter vaak niet hoeveel uren ze gewerkt hebben. Soms combineren ze werk met zorg. Soms bestaat product uit verschillende onderdelen, waar verschillende mensen aan hebben gewerkt, met ieder een ander salaris. Dat moeten ze nu in kaart brengen. Uiteindelijk wordt zo de totale prijsopbouw inzichtelijker. Dit systeem maakt de handel niet alleen transparanter. Het wordt ook inzichtelijk of producten efficiënter of goedkoper gemaakt kunnen worden of dat er juist onder de kostprijs wordt gewerkt. Met die kennis staan de producenten sterker op de internationale markt.

Elk bedrijf dat levert aan de Wereldwinkel, legt afspraken vast met de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels (LVWW) in een overeenkomst. De afspraken gaan over de criteria voor fairtrade en duurzaamheid, maar ook over inkoopcondities, leveringscondities en betalingscondities, en gegevens voor promotie en marketing.

Wereldwinkels kopen alleen in bij partners die gecontroleerd zijn volgens externe controlesystemen. Organisaties die importeren uit ontwikkelingslanden, moeten aan de LVWW aantonen dat zij voldoen aan de fairtrade criteria. De LVWW hanteert daarvoor externe controlesystemen. Certificeringsprocedures duren gemiddeld zes maanden, en er worden kosten in rekening gebracht voor o.a. controlebezoeken. Geinteresseerde leveranciers kunnen contact opnemen via het contactformulier

Wereldwinkels kopen uitsluitend in bij partners die gecontroleerd zijn op het naleven van criteria voor fairtrade en duurzaamheid. Je leest hier meer over op de pagina criteria en certificering. Elke organisatie die levert aan de Wereldwinkel, legt afspraken vast met de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels in een overeenkomst.

 

De drijvende kracht achter de 220 Wereldwinkels zijn 7500 vrijwilligers. De meeste vrijwilligers staan een dag of dagdeel per week in de winkel. Maar er gebeurt nog veel meer en elke Wereldwinkel heeft veel verschillende talenten nodig om de boel draaiende te houden: zoals winkelcoördinator, etaleurs, PR-medewerkers, bestuursleden, penningmeesters en online marketeers.

Wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers. Heb je interesse om in één van onze winkels als vrijwiliger te werken en zo een steentje bij te dragen aan eerlijke handel? Neem dan rechtstreeks contact op met de winkel. Alle winkels verzorgen zelf hun eigen werving en selectie. Alle vragen betreft winkelvacatures worden niet in behandeling genomen via het contactformulier.

Klik hier voor een winkel bij jou in de buurt.