Nieuw van Fair Trade Original: Thaise noedels van zilvervliesrijst en witte rijst

Thaise noedels van zilvervliesrijst en witte rijst
Datum:
25 feb 2016

Fair Trade Original introduceert Thaise rijstnoedels in twee varianten: gemaakt van zilvervliesrijst en van witte rijst. De noedels van zilvervliesrijst zijn een unieke nieuwe variant op het schap. Ze bevatten meer vezels en hebben een iets steviger bite. De fairtrade rijstnoedels vormen een heerlijke, eerlijke basis voor Oosterse wokgerechten, curries, soepen of een salade. Ze zijn eenvoudig klaar te maken en supersnel gaar. Vanaf maart 2016 liggen de noedels bij Jumbo, Deen, Wereldwinkels en WAAR. Later volgen meer supermarkten. De consumentenadviesprijs is € 1,89.

Van begin tot eind geproduceerd in Thailand
De rijstnoedels worden van begin tot eind geproduceerd in Thailand. Zo blijft alle toegevoegde waarde aan het product in het land van herkomst. Fair Trade Original koppelde verschillende partijen aan elkaar en ontwikkelde met hen fairtrade noedels volgens authentiek Thais recept. Rijstboeren van coöperatie Nam Om in het Noordoosten van Thailand verbouwen voor deze noedels een speciale variant langkorrel rijst: chainat. Na de oogst wordt deze rijst gedroogd en in de rijstmolen geslepen tot witte of bruine rijst. De verwerker maalt de rijst tot rijstmeel, waarvan noedeldeeg wordt gemaakt.

Beter onderwijs en gezonde voeding
De fairtrade rijstboeren verbouwen de langkorrelrijst als tweede oogst na hun pandanrijst. De fairtrade ontwikkelingspremie die zij ontvangen, besteden zij aan projecten voor beter onderwijs en gezonde voeding. Ook leren de boeren hoe ze biologische mest kunnen maken van de poep van hun buffels. Dat is goedkoper dan kunstmest en beter voor het milieu. Het vrijkomende biogas gebruiken ze om te koken.

File 10726 Sen Lek: fijne rijstnoedels 
Rijstnoedels spelen een hoofdrol in de Oosterse keuken. Je proeft ze in Zuidoost-Azië op vele manieren: gekookt, gebakken, gefrituurd, in soepen, salades. De vorm, dikte en samenstelling van de noedels verschilt per land en per gerecht. Sen lek heten de platte noedels in Thailand: fijne noedels. Bekend van de beroemde Pad Thai, gebakken rijstnoedels die je op z’n allerlekkerst proeft bij de Thaise streetfood kraampjes. Omdat de noedels tijdens het productieproces al gestoomd worden, hoeven ze nog maar heel kort te garen in kokend water. Al na 2 tot 3 minuten zijn ze klaar. Let op: kook noedels niet te lang als je ze daarna nog wilt wokken. Gebruik je de noedels in een soep dat kun je ze direct garen in de soep.

Fair Trade Original
Steeds meer mensen vinden de oorsprong van hun eten net zo belangrijk als de smaak. Ze denken na waar hun producten vandaan komen en of het product gezond is. Fair Trade Original gaat een stap verder en maakt zich sterk voor de mensen achter de producten. Omdat we vinden dat de mensen die onze producten maken dezelfde kansen en mogelijkheden verdienen als wij hier. Fair Trade Original is een stichting zonder winstoogmerk, opgericht in 1959. Al meer dan vijftig jaar ontwikkelen we fairtrade producten. Van koffie tot Thaise curry, van hagelslag tot kokosmelk. Wij zijn het enige non-profit merk in de Nederlandse supermarkt. De winst die we maken, gebruiken we om nog meer fairtrade mogelijk te maken. Samen met de boeren en producenten maken we eerlijke producten van hoge kwaliteit. Transparant van boer tot consument. We staan voor een eerlijk inkomen en goede arbeidsomstandigheden voor de makers. Voor scholing van kinderen, goede landbouwmethoden en zorg voor het milieu.